Over De Veiling

Er zijn meerdere redenen waarom jaarlijks De Veiling Obdam wordt gehouden. Het oorspronkelijke en nog steeds een belangrijk doel van De Veiling is geld bijeen te brengen voor onderhoud aan onze beide monumentale kerkgebouwen. We willen graag dat de gebouwen functioneel blijven. Kun je je Obdam indenken zonder deze beide karakteristieke gebouwen? Niet toch.

Daarnaast ondersteunt De Veiling het verenigingsleven. Het gaat daarbij om praktische wensen die dankzij De Veiling waargemaakt kunnen worden. Een bloeiend verenigingsleven zorgt ervoor dat mensen zich betrokken voelen bij hun dorp. Het maakt dat Obdammers Obdammers zijn.

Een mooi aspect is verder de gezellige reuring die De Veiling in het dorp brengt. De Veilingavond zelf is al een gebeurtenis, die je niet mag missen. Maar ook; dankzij kavels waarin uitjes, activiteiten, spelletjesavonden, excursies en wat al niet meer aangeboden worden, ontstaat er in het dorp een hoop levendigheid en gezelligheid en leren mensen elkaar kennen.

En daarom is ons motto: “Voor Obdam, door Obdam”

Hoe werkt De Veiling precies?

Tijdens de veiling worden zogenaamde  kavels geveild. Dit zijn uiteenlopende producten aangeboden door dorpsgenoten, verenigingen of een van onze sponsoren. Van uitjes tot cadeaubonnen. Er is voor ieder wat wils.

Een paar weken voor De Veiling worden alle kavels bekendgemaakt in onze catalogus die in het dorp wordt rondgebracht. Zo kan je van te voren al zien waar je graag op wilt bieden.

De Veiling is toegankelijk voor jong en oud. Bij binnenkomst ontvang je een persoonlijk koopnummer. Deze kan je omhoog houden als je op een product wil bieden.

Als jij de gelukkige bieder bent en de kavel hebt gekocht, wordt je nummer geregistreerd en kan je eind van de avond of de volgende dag jouw koopje komen ophalen.

En je doet niet voor niks mee…

Je draagt namelijk een steentje bij aan de prachtige monumentale kerkgebouwen in Obdam en de 8 deelnemende verenigingen. Alle verenigingen en kerken hebben een doel gesteld, waaraan ze het ingezamelde geld willen besteden. Kortom: waar doen we het met zijn allen voor? We zetten het hier op een rijtje: 

Een bekend gezicht bij De Veiling: Stichting Jeugdwerk Obdam! Ze zetten zich in voor de kinderen van Obdam én vinden het daarom extra belangrijk dat we een leefbare wereld houden voor de kinderen. Om die reden hebben ze ervoor gekozen om hun gebouw te verduurzamen. Hun doel is dan ook: een bijdrage aan de aanschaf van een hybride warmtepomp.

 

Ook dit jaar doet De Brink weer mee met De Veiling! De Brink is een onmisbare ontmoetingsplaats voor alle Obdammers. Het gebouw heeft flink onderhoud nodig en daarom vraagt De Brink een bijdrage aan de vervanging van het dak en de goten en de vernieuwing van het verwarming- en ventilatiesysteem.

Wij zijn blij dat de gymvereniging zich ook dit jaar weer inzet voor De Veiling en voor het dorp. Zij sparen voor benodigdheden voor de redelijk nieuwe gymsport ‘Aerial dancing’, om nog mooiere shows te presenteren!

Huttendorp Obdam-Hensbroek is niet meer weg te denken uit het dorp. Ieder jaar wordt het terrein van het jeugdwerk omgetoverd tot Huttendorp en bouwen ruim 300 kinderen samen de prachtigste hutten. Het doel van Huttendorp: nieuwe shirts voor de vrijwilligers, een container voor de opslag van de spullen, een nieuw zwembad en een nieuwe tent.

 

Ook Victoria O voetbal sluit zich dit jaar voor het eerst bij De Veiling aan. Bij de voetbalclub is de omroepinstallatie dringend aan vervanging toe. Deze installatie wordt al jarenlang gebruikt voor het omroepen van mededelingen, het presenteren van de wedstrijdopstellingen en natuurlijk voor het afspelen van muziek tijdens wedstrijden en evenementen.

Al jarenlang genieten we van de talenten van toneelvereniging Rein Genoegen. Van het jaarlijkse kerststuk voor de allerkleinsten, via het kinderstuk voor de iets grotere, tot het voorjaarsstuk voor de grote mensen – er is voor ieder wat wils! Om ook de komende jaren te schitteren, spaart Rein Genoegen voor nieuwe grimeerspullen, decor en kostuums voor hun fantastische voorstellingen.

 

De handbalvereniging is ook een van de nieuwe gezichten bij De Veiling. Geweldig dat ook zij zich aansluiten! De vereniging vindt het belangrijk om het sportcomplex zowel fysiek als mentaal ‘sportief en gezond’ te houden en wil daarom graag een banner aanschaffen om sportief gedrag langs de lijn te bevorderen. Daarnaast sparen ze voor een nieuw digitaal scorebord!

Een prachtige stichting die zich dit jaar voor het eerst bij De Veiling aansluit, is de Stichting Oud Obdam-Hensbroek. Hun onderkomen (aan de Willibrordustuin in Obdam) wordt verduurzaamd en dus vragen ze een bijdrage voor het vernieuwen van het dak, met betere isolatie.

Het kan jullie haast niet zijn ontgaan: er is heel hard gewerkt aan de prachtige nieuwe voortuin van de St. Victorkerk. Een grote boom heeft plaatsgemaakt voor een prachtige fontein met een grasveld en grindpaadjes. Om dit geheel nóg mooier te maken, vragen zij een bijdrage van De Veiling.

Het Brakenkerkje stamt uit 1881, dus zul je begrijpen dat er altijd wel iets te onderhouden is aan dit prachtige monumentale gebouw. Dit jaar zet het bestuur van het Brakenkerkje in op energiebesparende maatregelen en verduurzaming. De bijdrage van De Veiling zal daar dan ook aan besteed worden, net als aan de vervanging van de geluidsinstallatie.

 

Over de kerkgebouwen

Het Brakenkerkje

In 1802 werd de oude dorpskerk van Obdam toegewezen aan de katholieken. De Obdamse protestanten zaten toen zonder kerkgebouw. Jacob Unico Willem van Wassenaer kocht het woonhuis van baljuw Floris Swart en liet dit inrichten tot kerk en pastorie en stelde het ter beschikking van de protestanten van Obdam. 

Lees meer

In 1881 bouwde men tegenover het kerkje van Jacob Unico Willem van Wassenaer het thans nog bestaande kerkje aan de Braken. Graaf Bentinck was destijds bereid de stichtingskosten van het nieuwe kerkje met de bijbehorende pastorie op zich te nemen. In ruil hiervoor wilde hij een stevige vinger in de kerkelijke pap van de hervormde gemeenschap van Obdam. Nadat het kerkbestuur te kennen had gegeven hier niet zoveel voor te voelen, beperkte de graaf zijn bijdrage in de bouwkosten tot f 1000,- en een bijdrage aan het levensonderhoud van de dominee.

Uit: Koenis, Piet. De HEREN van het DORP. Stichting Oud Obdam-Hensbroek, 1997

De Sint Victor kerk

De eerste steen voor de huidige Sint Victorkerk van Obdam werd op 21 april 1891 gelegd door bouwpastoor Fit. Vijftien maanden later – namelijk op 25 juli 1892- werd de kerk door de toenmalige bisschop van Haarlem Mgr. C.J.M. Bottemanne ingewijd. De kerk is een kruisbasiliek in neo-gotische stijl.

Lees meer

De architect van de Sint Victorkerk is de uit Hoorn afkomstige Adrianus Cyrianus Bleys. Hij heeft vele kerken en gebouwen in Noord-Holland ontworpen en gebouwd, waaronder de oude Dionysiuskerk in Heerhugowaard, de Cunerakerk van Nibbixwoud, de Koepelkerk van Hoorn en de St. Nicolaaskerk in Amsterdam. Ook het Mill Hill-gebouw en de het raadhuis van Obdam zijn van zijn hand.

De voorloper van de huidige kerk, die ook aan Sint Victor was gewijd, stond aan de andere kant van de weg, waar nu St. Victorshof is gelegen. Het robuuste marmeren doopvont rechts achterin de kerk is uit de oude kerk meeverhuisd, evenals de twee klokken. De klokken zijn in de oorlog geroofd. Eén van de klokken bleef gespaard. De andere is door een nieuwe vervangen.

In de kerk vallen de prachtige kruiswegstaties op. Ze zijn uitgevoerd in ‘haute reliëf’ en komen uit het atelier van E. van Ternelmont uit Den Bosch. De staties zijn in 1910 aangebracht. Prachtig zijn ook de kroonluchters die zich bevinden boven het middenpad. In de absis van het priesterkoor bevinden zich zeven schilderingen met o.a. gebeurtenissen uit het oude testament. In 2011 heeft het prachtige hoogaltaar uit De Zuidermeer een plaatsje heeft gekregen in onze Sint Victorkerk. Dit mooie kerkelijk erfgoed was in De Zuidermeer overbodig geworden en komt in de Sint Victorkerk bijzonder goed tot zijn recht.

Contact

Heb jij vragen of denk jij iets voor ons te kunnen betekenen? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier of via deveilingobdam@gmail.com.